Ce mănâncă, de fapt, pisicile: Cercetătorii au aflat ceva incredibil despre dieta felinelor
Dacă credeai că pisica ta e mofturoasă, află că nu e chiar așa. Iată de ce pisicii tale s-ar putea să nu-i fie foame la cină, dacă o lași liberă pe afară.
Ce mănâncă pisicile
Oamenii de știință dezvăluie că felinele mănâncă aproape orice pe care își pot pune lăbuțele – de la greieri la broaște țestoase.
Pisicile sunt notoriu pretențioase cu mâncarea, dar în timp ce animalul tău de companie se plimbă în sălbăticie, se răfață cu orice pe care poate să-și pună labele, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea Auburn din Alabama au descoperit că aceste animale domestice consumă 2.000 de specii.
Studiul a evaluat dieta acestor animale de companie, constatând că se hrănesc în principal cu păsări, reptile și mamifere, dar și cu insecte și amfibieni.
Vezi și: Motivul pentru care pisica preferă să doarmă pe pieptul tău. Ce conexiune se produce între voi
Cu toate acestea, echipa a mai descoperit că 347 de specii sunt amenințate sau în prag de îngrijorare mai mare pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Cercetătorii au spus că acest lucru face ca pisicile în libertate să fie una dintre cele mai invazive specii din lume, provocând boli pe scară largă și conducând unele specii în pragul dispariției.
Pe lângă prădare, echipa a mai observat că animalele de companie răspândesc boli care afectează viața sălbatică și sănătatea umană, inclusiv paraziți care slăbesc sistemul imunitar, dar și ciuma și rabia.
Felinele sunt periculoase
De când pisicile au fost domesticite în urmă cu mai bine de 9.000 de ani, acestea s-au răspândit pe șase continente – singurul care a rămas nelocuit de ele este Antarctica.
„Din cauza acestei distribuții cosmopolite, pisicile au perturbat multe ecosisteme în care au fost introduse”, se arată în studiu.
„Ca urmare, pisicile în libertate (adică pisicile deținute sau nedeținute cu acces la mediul exterior) sunt printre cele mai problematice specii invazive din lume”.
Cercetătorii au folosit o metodă numită prădare observată pentru a afla ce animale vânează pisicile libere, folosind aplicațiile de capcane cu cameră și videoclipuri transmise de animale. Această metodă a dus la cel mai mic număr de specii identificate.
Cercetătorii au descoperit că pisicile consumau aproximativ 47% dintre păsări, 22% dintre reptile și 20% dintre mamifere, cu aproximativ 10% dintre insecte, amfibieni și alte specii.
Vezi și: Cât de „lungă” e memoria la pisici, de fapt. Secretele micilor și drăgălașelor feline, dezvăluite